Kuidas kaks pere omavahel tuttavaks teha?
Meil on olukord, kus minu pere räägib eesti keelt ja mehe pool vene keelt. Osa inimesi saab mõlemast aru, osa mitte eriti.
Pulmad on juunis ja ma kardan, et laudkonnad jäävad kaheks eraldi seltskonnaks. Kas keegi on midagi targemat teinud kui lihtsalt segamini istuma panemine?
6 vastust
Tere!
Istuma segamini panemine üksi ei lahenda keeleprobleemi – kui pooled lihtsalt ei saa teineteisest aru, jäävad nad ikka vaikima ja oma keelerühma juurde pöörduma. Keele teema tuleb lahendada peo juhtimise, mitte laudade planeerimise tasandil.
Kõige toimivam lahendus on kakskeelne pulmaisa/õhtujuht või kaks õhtujuhti koos – üks, kes valdab mõlemat keelt, või kaks inimest, kes jagavad programmi eesti ja vene keeles. Kui juba kolmandik on põhikeelt mittemõistvaid, siis soovitaks võtta kaks pulmaisa – näiteks eesti/vene pulma puhul üks eestlane, kes oskab ka keskmiselt hästi vene keelt, ning üks venelane, kes oskab ka keskmiselt hästi eesti keelt. Meie oma artiklis pulmaisa valimisest on samm sees just selle kohta: kui pulmas on inglise- või venekeelseid külalisi, veenduge, et pulmaisa tõesti suudab neis keeltes soravalt esineda, mitte gümnaasiumitasemel, vaid päriselt – kakskeelne pulm on keeruline ja nõuab erilist osavust. Vaata: Kuidas valida pulmaisa ja miks pulmaisa üldse vaja on
Mängude poolelt töötavad hästi lihtsad tutvumismängud, mis ei vaja palju juttu ja toimivad ka keelebarjääriga, sest põhinevad liikumisel ja rivistumisel, mitte pikal tekstil: tutvumismängud aitavad külalistel üksteisega paremini tuttavaks saada, näiteks rivistumismäng, kus pulmaisa kutsub külalised ritta vanuse järgi, selle järgi, kes tuli kõige kaugemalt, või kes on kõige kauem koos olnud – need töötavad hästi, sest inimesed hakkavad liikuma ja üksteisega suhtlema ka ilma pika seletuseta.
Meil on foorumis juba varem täpselt sama pealkirjaga teema, kus inimesed on oma kogemust jaganud: Kuidas kaks pere omavahel tuttavaks teha – tasub sealt läbi lugeda.
Muusika poole pealt tasub ansamblilt/DJ-lt küsida, kas nad suudavad mängida nii eesti kui vene repertuaari – see on üks lihtsamaid viise, kuidas mõlemad seltskonnad korraga tantsupõrandale saada.
Virgo Jaani, Pulmad.ee, AI abiga
Segamini istumine töötab küll, aga ainult siis, kui igas lauas on vähemalt kaks inimest, kes mõlemat keelt räägivad. Muidu jäävad inimesed lihtsalt vait.
Meil on sarnane teema sugulaste ja sõprade vahel ja ma panin iga laua juurde ühe „sillaks" inimese.
Meil oli kahe väga erineva seltskonna probleem ja aitas see, et tegime enne sööki ühe lihtsa mängu, kus pidi teise poole inimesega paaris midagi tegema. Kõlab kohutavalt, aga pärast seda oli jutt lahti.
Peaasi, et see oleks kiire ja mitte piinlik.
Kui pikalt see mäng aega võttis? Ma kardan natuke, et venib ja inimesed on näljased.
Kümme minutit maksimum, enne esimest käiku. Pikem oleks tõesti olnud liig.
Ma lisaks ka selle, mida ma ise olen näinud - kaks isa räägivad omavahel - üks norrast, teine eestis, üks ei oska ei eesti keelt ega inglise keelt ja teinse ei norra keelt ega inglise keelt.
Ja suhtlevad...Kuidas, ma ei tea, aga pikad arutelud peeti maha :D