Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega

Virgo Jaani
Mobiilne Baar

Tervitus-

See aasta oli meil Pulmad.ee Aasta Tegija valimisel kaks täiesti uut kategooriat, üks oli fotoboks ja teine oli mobiilsed baarid. Esimese kategooria tegijatega on ka plaanis intevjuud teha, aga Kristo sattus mulle messengeris kirjutama ning ma ise võtsin tal sabast kinni, et räägi siis mis see mobiilne baar on. Aga jutt tuli tegelikult natuke üldisem - kõike mida nad teie pulmades saavad pakkuda on kirjas ka nende lehel https://kokteilid.ee/baarmen-pulma/.

Aga siit siis küsimused ja vastused. Soovitan!

Kuidas sa üldse sattusid baarmeniks? See tundub olevad ju selline tavaline koolikõrvalt teema?

Baarmaniks sattusin suhteliselt juhuslikult. Lugesin kuulutust Eesti ekspressist ja kandideerisin. Teadmised baaritööst olid täiesti olematud. Näiteks üks klient küsis gin toonikut, keerasin näoga riiuli poole ja mõtlesin, et millises pudelis see jook küll olla võiks. Aga tahtmine oli suur ja müügimees olin hea. Nii et ikkagi jäin ja praegu hingan kergendatult, et õnneks!

Räägi natuke Eesti tuntumast (ja vist ka esimesest) koketilibaartist Butterly Lounge. Kokteilid ja eestlased – kas hirmu ei olnud nii tundmatusse hüpata?

Päris esimene kokteilibaar Butterfly ei olnud. Oli enne Lounge 8, Muuseum, Dejavu …  Aga kokteilibaari tegemine oli sellel ajal täitsa kreisi mõte. See oli ju kriisi aeg kui tegime. Aga kuna me ise elasime igatpidi kokteilimaailmas, siis tundus see loogiline jätk ja muidugi ka unistuse täitumine. Ega me liiga täpselt ei teadnud mis juhtub, aga olime valmis vette hüppama ja ujuma õppima. Õnneks ei teinud ma seda üksi, alati on hea kellegiga arutada ja nõu pidada.

Sa oled võitnud erinevaid auhindu maailmas erinevatel võistlustel. Mida seal hinnatakse ja millega võidetakse?

Kokteilivõistlused on hästi erinevad. Mõnes neist hinnatakse ainult kokteili. Ehk siis maitset, välimust, aroomi, jms. Teises jällegi suhtlemist, töövõtteid jms. Tehakse ka võistlusi, millistest saad kokteilimaterjali teada alles laval olles. Need on kõige ägedamad, siis pead ikka ise olema tegija, keegi ei saa sulle enne jooki välja mõelda jms.

Sa oled ju juht ja omanik? Sa võiksid paluda ju teistel baarmeni tööd teha ning nautida rahulikult rantjee elu. Miks sa siis ikka ja alati  tahad ise koketeile teha?

See on minu töö ja hobi. Ma ei oska niisama olla. Kui juba üks päev jääb vahele hakkab igav ja tekib tunne et midagi oleks vaja teha. Lisaks see emotsioon, mida saan inimestega suheldes. Mulle meeldib pakkuda elamusi ja ise saan vastu sealt inimeste emotsioone. See hoiab tegusana ja ma ei näe et see lähiajal lõppeda võiks :D

Ma olen sind ise näinud sadadel sündmustel baaris tööd tegamas ning alati on üks konkreetne töö kosstisosa suhtlemine kliendiga. Mida küsitakse tavaliselt?

Küsitakse erinevaid asju. Valdavalt et mis maitsega mingi menüü kokteil on. Aga eks ikka küsitakse asju mis hetkel popid. Praegu näiteks tahavad kõik teada, et milline on kõige parem gin.

Jõuame mobiilse baari juurde. Vist olite esimesed kes sellega välja tulid, kust saite idee?

Jaa, olime esimesed. Selle idee saime tegelikult olles ühel koolitusel, mille viis läbi üks Hollandi koolitaja. Tema seal rääkis sellisest teenusest. Ja siis tekkis ju kohe mõte…hmmm, miks mitte. Mõte oli hea ja sai ka kohe teoks. Oleme seda varsti juba 15 aastat teinud.

Milline on valik baaris ja kui juba valik, siis miks just selline valik? Kas viski on (ainuke normaalne jook ju?)

Toodete valik baaris peab olema selline mis soovivad sinu kliendid tarbida. Baari teenus on inimestele üllatada ja häid emotsioone pakkuda.

Ütled oma veebilahel, et mobiilne baar hoiab kulusid kokku. Arvuta mulle nüüd täpselt et kuidas?

Hästi.

Toon näite, kui plaanite mõnda sündmust ja otsustate ise alkoholi osta. Menüüs on viin+mahl, gin+toonik, rumm+koola. Lauas on vein. Kõige lihtsamad asjad. Inimesi on 50. Arvestame et iga inimene joob 4 kokteili. Ehk siis 20 liitrit alkoholi.

Küsimus on lihtsalt, et millist. Kui sellel päeval otsustab suur osa juua gini, peaks sul olema minimum 20 liitrit gini.

Aga äkki juuakse hoopis rummi…siis ka 20 liitrit rummi. Aga ehk on külm ja kõik võtavad viina, siis ka 20 liitrit viina…

Peaks arvestama, et peo lõpuni jätkuks alkoholi. Lõpuks lihtsalt jääb sul päris suur kogus alkoholi koju seisma. Meie puhul sa maksad ainult selle eest mida tarbid. Lisaks emotsioon, mida pakume ja ka see, et me pisut kontrollime kellele me kui palju valame. Ei taha ju, et keegi üleliia lõbusas olekus teie tähtsama päeva rikuks. Mitte küll meelega, aga lihtsalt oli selline päev.

Palun siia nüüd 2 sinu arvates parima koketiliretsepti, mida saab kodus teha nii, et ei pea ostma kokku kogu maailma siirupeid ja erinevad jooke. Üks võiks ka viskiga ikka olla (yep, mõtlen enda peale)!

Kõige lihtsam mida kodus teha on Viski Sour

4 cl ameerika viskit ( Bourbon )

1 terve laimi mahl

2 cl sukrusiirupit – võid ise keeta 1 osa suhkrut ja 1 osa vett

Üks muna valge

Sheikida alguses ilma jääta ja siis lisada jää.

Peale pigistada apelsini koore eeterliku õli.

 

Teine väga lihtne võimalus on teha Tom Collins kokteili

4 cl gin

2 cl suhkrusiirupit - võid ise keeta 1 osa suhkrut ja 1 osa vet

Komponendid sheikida ja peale valada mulligan vesi

 

Mida sa soovitad noorpaaridele alkoholi teemal, kui nad alustavad pulmade planeerimist – oleteame, et nad ei taha mobiilselt baari?

Et kontrollida alkoholi kogust, valige üks konkreetne alkohol, mida pulmas saab. Siis on lihtsam kogust arvestada. Pealejoogiga sama lugu. Pole vaja liiga keeruliseks asju ajada. Lisaks kui igaüks hakkab ise nurgalauas kokteile kokku valama, siis tuleb mäsu seal lõpuks. Lahendage see osa sellisel juhul minimalistlikult ja lihtsalt.

 

Kõikidele algajatele baarmenidele nii kodus kui baari leti taga – mida nad peavad tegeme, et saada nii heaks kui sina ja ka Heinar?

See on imelihtne, kui sa armastad seda mida sa teed, siis sa saadki nii heaks kui sa soovid. Meie oleme need õnnelikud, kelle töö ja hobi on üks ja seesama – baaritöö selle parimas võtmes.

Vot nii, hea lugemist

Allpool ka mõned pildid juba reaalsest mobiilsest baarist ja tööhetkedest.

Virgo Pulmad.ee-st

Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega
Mobiilne kokteilibaar ehk intervjuu ühe Eesti tuntuma kokteilimeistri Kristo Tomingasega

Või äkki saad siit lisainfot?

Pulmapeo pikkus ja alkohol ning pulmaisa roll

Pulmapeo pikkus ja alkohol ning pulmaisa roll. Annan väga lühikesed ja konkreetsed nõuanded peopikkuse, inimeste arvu ning alkoholi koguse suhte kohta. Uskuge kui tahate ja kasutage kui tahate - kui arvate et kellegil on paremad andmed ja kui teate et teie külalised on teistsugused, tehke nii nagu tahate :) - mina jään enda juurde kindlaks. Räägin ikka üldistades ning kindlasti on erandeid. Aga nüüd siis nõuanded, et saaksite oma peo paremini korraldada.

Teenindaja peokohas - einoh saab ka ilma, aga...

Kujutage ette noorpaari, kes ootab oma pulmaõhtul teenindust keskööni, kuid avastab, et personal kaob ära kohe pärast sooja toidu serveerimist. Ning väidavad veel pulmaisale, et nii oli kokku lepitud!

Me saame hakkama ehk Pulmad.ee videointervjuu Põhjala…

Pulmad.ee videointervjuu Põhjala Cateringi juhi Jüri Laksperega ehk me saame hakkama! Praegu on see aeg, kus käes on kriis ning me saame aru, et läbi saame sellest kriisist ainult üheskoos, ainult tervikliku ühiskonnana.